Παξιμάδι από δίκοκκο σιτάρι
Το δίκοκκο σιτάρι (triticum dicoccum) είναι ίσως το αρχαιότερο δημητριακό βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων. Ονομάζεται και "ΖΕΙΔΩΡΟΣ" (αυτός που δωρίζει ζωή). Ήταν από τα πρώτα δημητριακά που εξημέρωσε ο άνθρωπος. Δείγματα εκμετάλλευσης του χρονολογούνται 10.000 χρόνια πρίν και έχουν βρεθεί σε ανασκαφές σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και στην Μικρά Ασία. Το δημητριακό triticum dicoccum (Γερμανικά Emmer) έχει επιζήσει μέχρι τις μέρες μας σε μικρής κλίμακα παραγωγή σε Ελλάδα, Ινδία, Τουρκία, Γερμανία (Βαυαρία), Ιταλία, και αλλού. Η θρεπτική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη.
Συστατικά
αλεύρι απο δίκοκκο σιτάρι*, ολικής άλεσης, προζύμι*, μαγιά, αλάτι
*προϊον βιολογικής γεωργίας